Facebook Penerangan Pas Kedah..sila klik SUKA

Tuesday, 12 July 2011

Bersih, Lonjakan Kesedaran Politik Anak Muda

Himpunan Bersih 9 Julai 2011 telah memberikan satu lonjakan kesedaran politik rakyat Malaysia, terutama generasi muda. Mungkin selama ini mereka tidak kisah sangat apa yang berlaku sekeliling mereka. Mereka sibuk dengan kerjaya masing-masing.  Apabila media BN yang sudah hilang orbit kewarasan dalam pemberitaan, akhirnya menjadi senjata makan tuan, kerana anak muda ialah mereka generasi yang berfikir.  Lebih-lebih lagi di era langit terbuka, mereka mendapat maklumat kedua kemudian  mereka membakul sampahkan propaganda BN. Hasrat BN cuba memburukkan program Bersih dengan berbagai tuduhan seperti komunis, gerakan kristian, agen asing semuanya gagal.
Generasi muda yang celik maklumat bukan mereka yang boleh dicucuk hidung oleh pemimpim BN. Mereka mentelaah semua maklumat, kemudian membuat pertimbangan mana yang betul dan yang salah. Mereka tidak mahu melanjutkan kepimpinan negara yang separuh abad diberi amanah, tetapi telah mengkhianati amanah negara. Oleh itu mereka perlu melantik pemimpin yang amanah dengan jawatan. Impian ini tidak akan diperolehi jika perjalanan pilihanraya yang tempang. Reformasi perlu dibuat dalam perjalanan pilihanraya di negara ini.

Jika benar BN kuat mereka tidak perlu takut untuk menerima tuntutan Bersih, biarlah rakyat menjadi Hakim Negara untuk memilih pemimpin negara. Perkara ini pemimpin BN tidak perlu takut jika mereka menganggap ini adalah amanah, tetapi mereka akan takut jika tujuan menjadi pemimpin sebagai tangga untuk mengumpul kekayaan anak beranak.

Ustaz Idris Ahmad
Ahli Jawatankuasa PAS Pusat
8 JUN 2011

No comments:

Post a Comment