Facebook Penerangan Pas Kedah..sila klik SUKA

Thursday, 29 September 2011

Kemana Hilangnya Baki Peruntukan RM300 Ribu...?

Oleh : SARINA ISMAIL
          Ketua Penerangan Dewan Muslimat PAS Kedah


Pemimpin UMNO dan MCA Kedah dikesali kerana menafikan kegagalan kementerian Pelajaran memberi sumbangan kepada sekolah bantuan penuh kerajaan seperti SJKC Pei Hwa.

Menurut Setiausaha Dewan Himpunan Penyokong PAS Kedah (DHPP), William Khor Eng Hin, kegagalan Kementerian Pelajaran menyediakan kemudahan infrastruktor untuk kemudahan SJK di Kedah menyebabkan ada yang terpaksa menggunakan kontena sebagai tempat pembelajaran sementara.

SJKC Pei Hwa, Kuala Kedah  setakat ini terpaksa menggunakan beberapa kontena untuk dijadikan kelas pembelajaran kerana sebahagian bumbung kelas asal rosal dimakan anai-anai.

Sekiranya benar Kementerian Pelajaran telah memperuntukkan sebanyak RM500 ribu kepada sekolah berkenaan untuk membaik pulih sekolah tersebut, mengapa keadaan sekolah tersebut masih tidak memuaskan  dan hanya kelihatan empat bangunan kontena bernilai lebih kurang RM200 ribu sahaja.

Persoalannya mana lagi baki RM300 ribu daripada peruntukan yang diagihkan? Apakah ada tangan-tangan sebaliknya yang menjadi perompak jalanan mengambil kesempatan menumpang habuan? Atau mungkin peruntukkan tersebut telah tercicir dijalanan sebelum sampai ketangan orang yang sepatutnya?

Menurut Eng Hin, keadaan tersebut amat berbeza dengan Kerajaan Negeri Kedah di bawah Pakatan Rakyat (PR) yang menyediakan RM200 ribu untuk disalurkan kepada setiap SJK Cina di seluruh Kedah untuk diagihkan sama rata dan adil. Pentadbiran Menteri Besar Kedah, YAB Dato' Seri Ustaz Azizan Abdul Razak dilihat terbuka dalam soal pendidikan kaum Cina dan India berbanding kerajaan BN dahulu.

No comments:

Post a Comment